Masthead header

Fina chokladkakor

Ingredienser till 25 stycken
50 g hasselnötter
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
1 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering
100 g fin mörk choklad med hög kakaohalt
pistaschnötter
macadamianötter
pecannötter
mandel
gröna och gula russin

Gör så här

  1. Hacka nötterna fint i matberedare eller mal dem i mandelkvarn. 
  2. Vispa smör och socker vitt och poröst med elvisp, tillsätt äggulan. Sikta ner kakao, vaniljsocker och vetemjöl genom en sil. Vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig deg.
  3. Tryck ihop smulorna i bunken med handen. Ta upp degen på bänken. Rulla till en rulle, cirka 3-4 cm i diameter. Lägg rullen i kylskåpet i minst en timme. 
  4. Sätt ugnen på 175˚C. Skär rullen i skivor, 3-4 mm tjocka och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  5. Låt kakorna kallna helt på plåten.
  6. Smält chokladen i vattenbad eller på låg effekt i mikrougnen. Bre ut lite smält choklad på varje kaka med en tesked. Dekorera med nötter och russin. 
  7. Låt chokladen stelna i rumstemperatur. Förvara kakorna i en burk i kylskåpet.

Receptet kommer från boken Kära små kakor och kommer finnas inslagna till lilla Mormor julen 2007.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän