Här hemma går det åt massor av ”rullmackor” just nu. Ganska dyra är de i affären så här ska bakas egna istället.
Ingredienser till ca 20 kakor
1/2 paket (à 50 g) jäst
75 g smör
7 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk stött fänkål
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter.
- Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
- Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kalva ut dem till tunna kakor.
- Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.
Receptet kommer från ICA.se