Ingredienser till ca 24 stycken
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
25 g rumsvarmt smör
1½ tsk salt
2 msk honung
250 g kesella lätt
2 dl grahamsmjöl
ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke och häll över det fingervarma vattnet. Rör om så att jästen löser sig helt.
- Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kesella, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på en ca 30×40 stor långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så den täcker långpannan.
- Skär degen i rutor med en oljad vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 minuter tills de har fått fin färg och känns torra.
- Låt bröden kallna på galler under brödduk.
Receptet kommer från Hemmets Journal 16/2007.