Ingredienser till ca 30 kakor
5 dl havregryn
1 l mjölk
300 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
4 pkt jäst
2 l vetemjöl
OBS! Havregryn och mjölk ska stå i kylskåp över natten. Dagen efter görs själva degen och tekakorna.
Gör så här:
- Blanda havregryn och mjölk i en bunke som ställs i kylskåp under natten eller i minst 5 timmar.
- Smält smör/margarin.
- Häll lite av havregryns- mjölksmeten i smöret så att det blir fingervarmt.
- Smula ner jästen i bunken eller matberedaren och lös upp den i lite av smör- havregryns- mjölksmeten.
- Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg som släpper bunkens kanter.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbord och arbeta den smidig.
- Dela i 2 delar och rulla ut till långa längder som sedan delas i ca 15 delar.
- Rulla varje bit till en rund bulle och kavla eller tryck ut till runda kakor ca ½-1 cm tjocka.
- Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter
- Nagga kakorna strax innan du gräddar dem mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler.
Receptet är inspirerat av Camilla K. Skillnaden är bl.a. att jag lät min deg jäsa i bunken först och sedan även som utbakade kakor.
FOTO: Tigerfamiljen.se